Vanaf volgende week ga ik Donut (kogelvis) trainen!

Donut is een kogelvis en woont ongeveer een jaar bij Sea Life in Scheveningen. Hij kan wel een halve meter worden. Een kogelvis wordt in het Engels ook wel een pufferfish genoemd omdat ze zich op kunnen blazen. Als Donut last heeft van stress blaast hij zich ook op, dit is de reden dat hij naar de tunnel gaat, hij blaast zich om de zoveel weken op altijd rond 10 uur, maar we komen er maar niet achter waar hij last van heeft.

Dat is de reden waarom Sea Life hem in een groter aquarium wil zetten. Dus in de tunnel waar ook Ernie en diverse haaien en vissen zwemmen. Om hem in de tunnel te zetten nemen we wel een risico, een kogelvis heeft (net als een konijn) tanden die eindeloos doorgroeien. Hij moet dus door middel van voedsel zijn tanden "afslijten" en dan doen ze normaliter door aan het koraal en door harde krabben te eten. Maar in een tunnel met schildpadden laat je niet graag levende krabben los. Het schijnt zo te zijn als je eenmaal krabben loslaat in bijzijn van een schildpad dat ze de hele inrichting van hun aquarium slopen. Omdat dit dus niet kan moet Donut leren bij ons te komen en een krab te halen en zo zijn tanden afslijpen. En dat mag ik hem gaan aanleren – spannend en leuk!

PEEN7105Hij zit op dit moment in een afgezet stuk – wat in de tunnel hangt – zodat hij aan alles kan wennen. Ik kan hem in deze ruimte aanleren “hier” te komen op een target. Hij is niet bang voor mensen en is lekker nieuwsgierig, dat maakt het gelukkig wat makkelijker hem te trainen – en ga daar volgende week mee aan de slag.

Voor meer informatie over kogelvissen; kijk op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Kogelvissen

Helaas was ik vandaag mijn camera vergeten – stom – maar volgende week hoop ik weer meer video’s te kunnen laten zien!

Vandaag (woensdag) voor het eerst even met hem getraind. Als target (moet nog even uitzoeken hoe hij reageert) tijdelijk een grote pincet gebruikt.
En het ging best aardig. Morgen ga ik hem met een voerstok eten geven (moet hij in de toekomst ook vanaf eten). Hierbij een kort filmpje.

{jwplayer}http://www.dierentrainer.nl/images/video/SeaLife_dag1_Donut_kogelvis.mp4{/jwplayer}

Op dit moment bijt hij nog in de target - de eerste keer vind ik dat niet zo erg - later ga ik er aan werken dat hij het alleen maar aanraakt (en waarschijnlijk heb ik dan een veel grotere targetstick).  Kijk ook eens hoe hij het eten naar binnen "zuigt". Het is een mooi gezicht Knipogen.