Sien en Saar, week 2

Dinsdag

Om 11.00 uur start de eerste voer/trainings ronde voor de beide dames. Omdat ze dan echt trek hebben, krijgen ze eten wat ze het minst lekker vinden; kuikens en een paar stukjes paardenvlees. Als we hun verblijf binnenstappen, hangt Sien meteen in mijn laars. Hmm, dat moet ik de volgende keer anders doen! Ieks Gelukkig heeft Sealife ons stevige rubberen laarzen gegeven, zodat de beten verder geen echte schade aanrichten.

Om 13.00 uur en 15.30 uur vertonen ze dit gedrag niet/veel minder – dus volgende keer zal ik hen snel afleiden. Hetzij door wat lekkers bijvoorbeeld te strooien (uiteraard voordat ze in mijn laars bijten, zodat ik ze niet juist voor dat ongewenste gedrag beloon) of door ze bijvoorbeeld af te leiden met een targetstick.

PEEN6506Van te voren hebben Marjolein en ik een trainingsplan gemaakt. Ook hier, in de ochtend zijn ze onrustiger dan de middag. Dus snelle oefeningen gaan in de ochtend makkelijker dan moeilijke oefeningen als "bek open doen" (voor medicijnen) of oefenen met ogen druppelen.

Vanochtend zouden we oefenen met het benoemen van locaties. Het verblijf bestaat uit diverse onderdelen; twee watertjes, een autoband, een boomstam die schuin ligt, een stukje land etc. Eigenlijk wil ik gaan oefenen dat we hen beiden naar bepaalde plaatsen kunnen toesturen, om iets op te halen of te vertellen waar iets ligt, of ze daar naar toe te sturen (stukje veiligheid voor ons en voor hen). Dus we hebben geoefend met in het water gaan, op de rotsen enz.

Op dit moment moeten we nog met de targetstick aanwijzen waar ze heen moeten gaan. Maar de komende tijd zullen we dat steeds minder gaan doen. Ook hebben we gewerkt met het commando "wacht", zodat ze daar ook wat langer kunnen blijven. Ik geef mijn handgebaar (rechtopstaande hand en beweeg 1 been naar achteren, zonder dat ik mijn evenwicht verplaats.Toen dat goed ging, verplaatste ik wel mijn evenwicht (toen dat ook na een aantal keer oefenen steeds  beter ging) deed ik een stapje naar achteren. En zo bouw je dat op.

Om 13.00 uur trainen Marjolein en ik weer samen. Dit keer werken we met de stethoscoop. Volgende week komt de dierenarts en dan moeten ze wel onderzocht kunnen worden. Dan is het fijn als je hen niet in de houdgreep hoeft te nemen (stress!!), maar ze op commando op hun achterpoten gaan staan en er geluisterd kan worden met een stethoscoop. We zijn hier nog niet zo heel lang mee bezig, dus er is nog flink wat werk aan de winkel. Vandaag bleef 1 van de otters wel een minuut staan zodat we voldoende tijd hadden om naar haar hart te luisteren. Helemaal top!

Ook oefenen we met de transportkooi. Als er wat is, dan moeten ze ook vervoerd kunnen worden. Ook hier geldt voor dat het fijn is dat ze zonder stress in een transportkooi kunnen blijven. Sien gaat er makkelijk in en met haar kunnen we oefenen dat het deurtje (heeeeeel erg kort) dicht kan, Saar lukt dat nog niet. We besluiten binnenkort met ons 3'en te gaan trainen. Een persoon om een otter af te leiden en de andere twee werken aan de transportkooi.

Als Sien in de transportkooi zit, wordt ze beloond met wat lekkers. Hiervoor steekt ze haar handen door de tralies heen en pakt het voer aan. Een uitstekende kans om ook te leren wat haar linker- en rechterhand is (en later wat überhaupt links en rechts is). Dit is vooral handig voor de verzorging. Dus daar hebben we nog even mee geoefend. Ze heeft het nog niet door, maar dat gaat wel komen.

Donderdag

Gisteravond heb ik zitten denken wat we voor show zouden kunnen geven met de otters. Met honden wordt er aan de sport Doggydance gedaan. Dit zijn allerlei oefeningen als om je heen cirkelen, rondjes draaien, door je benen weven enzovoorts. En ik vraag mij ook af of de otters leuk zouden vinden dit ook te doen. Hiermee kunnen we hun geestelijk en lichamelijk bezig houden, en dit hebben ze nodig. In de natuur zijn ze lang bezig hun eten bij elkaar te zoeken, gevaren te mijden etc. In gevangenschap is dat niet nodig en daarom is het handig hen te trainen. Ik besluit het vandaag gewoon maar eens te proberen. Marjolein en Fiona gaan met Saar werken. Oefenen met stethoscoop en ogen druppelen en het aanraken van hun lichaam. Dit gaat vandaag bijzonder goed, heerlijk.

Ik werk met Sien. We oefenen met cirkel. Het is heel duidelijk dat wanneer ik met de target een cirkel beschrijf, zij gewend zij ons als we weglopen (ons omdraaien) ons in onze hielen/kuiten te bijten. Dus een halve cirkel voor mij gaat probleemloos, de halve cirkel achter mij ontaardt meteen in een hap in de laarzen.

Dus besluit ik eerst maar eens zelf mee lopen, dus mijzelf om te draaien en mee te cirkelen. Als dat na 2x goed gaat, draai ik nog maar een half in – en dat gaat goed. De laatste keer kon zij om mij heen cirkelen zonder dat ze de neiging had mij te bijten – jippie!

Daarnaast oefen ik met het commando "showtime". Ze staan hierbij op hun achterpoten met hun handjes wijd – een mooi gezicht. En ik oefen met "showtime" expres voor het raam, zodat de bezoekers dan leuke foto's van de dames kunnen maken.

PEEN6512 (1)Showtime !

Als laatste maken we nog een rondje door het verblijf en oefen ik met het volgen van de target; over de boomstam, de rotsen enzovoorts. Kortom een geslaagde training.

Op vrijdag en zaterdag train ik ook een aantal keer met ze. Ik merk dat ik het soms lastig vind hen in te schatten. De ene keer zijn ze in de ochtend (1e sessie) heel druk en de andere keer juist niet.
Ik moet echt aan hen wennen (en andersom natuurlijk!). Sommige oefeningen gaan iets beter zoals het benoemen en aanraken van de Bodyparts (rechterhand, linkerhand, buik, rechterachterpoot, linkerachterpoot enzovoorts). Volgende week weer een week - ik kijk er met plezier naar uit en ben altijd weer dankbaar dat ik dit mag doen. Het is zo enorm genieten, zo voorrecht iets te mogen doen wat je altijd hebt willen doen. Voor iedereen die ook die droom heeft, kan ik alleen maar zeggen; gewoon ervoor gaan en erin geloven! Leef je eigen droom!!