Lees over mijn projecten

Van Ara tot Zebra: elk dier kan iets leren. Soms is trainen noodzakelijk. Denk aan het aanleren van gewenst gedrag. Maar soms is trainen gewoon leuk. Met welk doel je ook traint, de band tussen jou en je huisdier zal enorm versterken. Samen trainen maakt het dierenleven leuker! Als allround dierentrainer ziet Bernice dagelijks hoe intelligent huisdieren, boerderijdieren, dierentuindieren en exoten eigenlijk zijn. Het aanleren van gedrag betekent vaak het verschil tussen een saai en angstig leven of een heerlijk dierenleven vol plezier. In mijn boeken staat uitgebreid beschreven hoe konijnen en cavia's te trainen zijn. Deze methode is toepasbaar op ieder dier.

Wil je meer voorbeelden over mijn werk? Kijk dan eens naar de onderstaande projecten.

Mag ik jullie voorstellen: Ernie

Ernie is een zeeschildpad.  Zeeschilpadden behoren tot de reptielen. Ze staan op de rode lijst van bedreigde diersoorten en kunnen wel 90 jaar oud worden.

Sea Life Scheveningen heeft de schildpadden te leen van een kwekerij op de Kaaimaneilanden. Het zijn soepschildpadden of in het engels, Green Sea Turtle. Ernie is geboren in 2003 en hij is dus inmiddels 9 jaar jong.

PEEN6062

Wist je dat ?

Een schildpad als ze ongeveer 30 jaar zijn, teruggaan naar hetzelfde strand waar zij geboren is? Wanneer je ze op een strand ziet, zijn ze daar om eieren te leggen.

Helaas zijn veel stranden in gebruik voor strandstoelen van hotels, en speedboten maken de kusten onveilig. Daarnaast hebben veel schilpadden last van lichtvervuiling door lampen van hotels, bars en strandtenten, door afval in het water en op het strand, door de visserij en doordat de eieren illegaal worden geraapt. Dat is de reden waarom ze op de rode lijst staan.

In de nacht kruipen ze aan land om een nest te graven van ongeveer 40 - 60 cm diep waar zij ongeveer 100 eieren ter grootte van een ping-pong bal zal leggen. Het nest wordt dichtgemaakt en aangestampt en het vrouwtje kruipt terug naar zee. De zon die op het nest schijnt verwarmt de eieren, die als alles goed gaat na 2 maanden uitkomen.

De temperatuur bepaalt of het mannetjes of vrouwtjes worden. Is de temperatuur onder de 28 graden dan worden het mannetjes en bij een temperatuur van 30 graden worden het vrouwtjes. De opwarming van de aarde kan dus een gevaarlijk effect hebben op de schilpadden populatie. Als het namelijk te warm wordt, dan kan dus zo zijn dan er voornamelijk vrouwtjes geboren worden en komt hun voortbestaan dus in gevaar.

Sea Life had gevraagd of ik Ernie wilde trainen. Hij moet af en toe gewogen worden, zijn staart en poten worden opgemeten voor diverse onderzoeken en hem steeds daarvoor uit het water halen, is niet zo heel fijn voor hem. Dus we zijn gaan oefenen met het geven van 'bodyparts', zoals we in de trainerswereld dat soms noemen. Eerst het leren aanraken van de diverse lichaamsonderdelen, dan er steeds meer om gaan vragen. En dan kan je dit gebruiken om stress te voorkomen bij dierartsbehandelingen, het opmeten etc. Uiteraard hebben we hem ook geleerd om op het verzoek 'hier' te komen, stil te liggen, om te draaien van links naar rechts en andersom, targettraining enzovoorts. Ernie is bijzonder intelligent en leert snel. We zijn dan ook echt vrienden geworden voor mijn gevoel. Regelmatig ga ik na mijn werk nog even bij hem kijken om hem aandacht te geven, iets waar we beiden van genieten.

Inmiddels heeft Sea Life de draad zelf opgepakt en wordt hij regelmatig door andere mensen getraind. Heel af en toe ga ik nog even langs. Ernie blijft een plek in mijn hart behouden. Het is een voorrecht om met zulke dieren te mogen werken. Op deze website staan stukken beschreven hoe het trainen e.d. in zijn werking ging.