Het kopen van deze attributen kan erg kostbaar zijn, daarom volgen hier enkele voorbeelden van hindernissen die met weinig materiaal, dat gewoon te koop is in een bouwmarkt en voor niet al te veel geld zelf gemaakt kunnen worden.

De materialen die in de voorbeelden gebruikt zijn, bestaan over het algemeen uit hout, pvc, schroeven, pianoscharnieren, spijkers, lijm, tape en plakfolie. Bij het maken van meerdere hindernissen kun je beter een grote plaat hout kopen (underlayment min. 15mm dikte) en deze al bij de bouwmarkt laten zagen in panelen van minimaal 21cm breedte. In de voorbeelden is dus telkens deze breedtemaat gebruikt voor de hindernissen.

Voor de afwerking van het hout is hier gekozen om steile gedeelten van de hindernissen te bekleden met grastapijt daar dit gelijk een zeer goede antislip functie heeft. Ga je het verven of beplakken met iets dat gladder is kun je bijv. van half ronde grenen stokken (11mmx270cm) traptreden maken door ze op de juiste breedtemaat te zagen en deze te lijmen of spijkeren op de steile gedeelten.

Op horizontale gedeelte van de voorbeeldhindernissen is hier gekozen voor structuurvinyl, leuk voor de afwisseling, makkelijk in onderhoud en niet glad om er overheen te lopen voor je konijn. De onderstellen zijn beplakt met plakfolie. Dit alles heeft als zeer groot voordeel dat je geen geknoei met verf hebt en bestaat er een grote kans dat het minder uitnodigend is voor je konijn om eraan te gaan knagen.

Werkwijze:

 • zaag een plank hout op een lengte van minimaal 1meter
 • een stuk pvc-buis op dezelfde breedte als de plank en beplak deze in z'n geheel (dus ook de openingen dicht tapen) met stevig tape, ook kun je 2 speciedeksels gebruiken om de openingen te dichten. De diameter van de pvc buis in het voorbeeld is 8cm, maar hoe breder de diameter van de buis, des te hoger de wip natuurlijk wordt.
 • schroef aan de bovenkant van de plank 2-3 schroeven door het hout en de PVC buis. Het is handig om de gewenste gaten vooraf in het hout te boren met dezelfde maat boor als schroef die gebruikt wordt.

Konijnen-wip-wap-voorbeeld1bKonijnen-wip-wap-voorbeeld1a

De letter zegt eigenlijk al hoe de hindernis eruit ziet. Het verschil tussen de brug en de "A" is dat deze een stuk steiler is, er moet iets meer vaart gemaakt moet worden en er is geen rustpunt zoals op de loopplank bij de brug. De "A" bestaat hier uit 2 gelijke planken van 125cm die m.b.v. een pianoscharnier aan elkaar bevestigd worden.

Ook hier is een onderstel nodig voor ondersteuning en versteviging van de hindernis, deze wordt iets anders dan het onderstel van voorbeeld 2 omdat deze hoger moet worden en in de "nok" van de "A" de hindernis ondersteund.

Het onderstel van "A" bestaat ook uit drie delen nl:

 • Eén plankje van 15cm (1) deze komt in de nok van de "A";
 • één plank van 45cm(2), deze bepaald de hoogte van de hindernis;
 • en laatste plank van 50cm(3) fungeert als voet van het onderstel en zorgt voor de stabiliteit van de hindernis.

Schroef plank 2 in het midden, op de kopse kanten vast aan de andere planken op dezelfde wijze als bij het onderstel van de brug.

Konijnen-A-brug-voorbeeld3bKonijnen-A-brug-voorbeeld3a

Werkwijze:

 • Voor deze hindernis is gekozen voor 3 ronde stokjes van beukenhout die een diameter hebben van 12mm en een lengte van 1meter. Deze zaag je doormidden zodat er 6 slalomstokjes ontstaan van 50cm.
 • Zaag een bint van minimaal 33x44mm in 6 blokjes van ongeveer 10cm.
 • In deze blokjes maak je d.m.v. een speedboor van wederom12mm, gaten om vervolgens het stokje erin te kunnen steken. Haal even een schuurpapiertje over de onderkant van het stokje zodat dit een fractie dunner wordt dan 12mm. Zodat ze er iets makkelijker in te steken zijn.
 • Bij de afwerking kun je ook hier de fantasie de vrije loop geven. Je kunt de stokjes bijvoorbeeld beplakken met tape en daarna versieren met stickers of kralen. De blokjes kun je ook hier weer beplakken met plakfolie.

Konijnen-slalom-voorbeeld5

Werkwijze:

 • zaag 2 planken hout op gelijke lengte (A)en 1 langere loopplank (B), dus bijv. 2 planken van 75cm en 1 plank van 95cm
 • zaag met een ijzerzaag 2 stukken pianoscharnier (D) op maat (deze koop je per 150cm), houdt hiervoor de breedtemaat aan van de planken.
 • bevestig de planken aan elkaar d.m.v. de pianoscharnieren en zorg dat de loopplank in het midden zit. Laat enkele millimeters ruimte tussen de planken tijdens het bevestigen van de scharnieren, zodat deze de ruimte hebben om ook daadwerkelijk te kunnen scharnieren bij het dichtklappen van de planken om deze zo op te kunnen ruimen.

Om de brug te ondersteunen kun je een onderstel maken zoals hierboven is afgebeeld. Eén plank zaag je op gelijke lengte van de loopplank En twee planken zaag je niet breder dan de breedte van de loopplank. Dus in dit geval één plank van 95cm lang, deze zet je op de zijde van de lange kant op de grond en twee planken van 18cm, deze zet je zo neer dat de zijde van de (standaard) 21cm vertikaal staat, hierdoor zullen alle drie de planken een gelijke hoogte vormen voor het onderstel. Boor in het midden van de twee gelijke planken (1), drie gaten voor met dezelfde maat boor als maat schroef.
Na het boren draai je de schroeven zodanig in deze planken dat er aan de onderkant net de puntjes van de schroeven te zien zijn. Nu kun je gemakkelijk de plaats van het monteren bepalen in korte kopse kanten (zijkanten) van plank 2. (NB. Kun je ook het onderstel in twee delen maken zoals te zien is op de foto, dit maakt het opruimen ervan iets makkelijker).

Konijnen-brug-behendigheid-voorbeeld2bKonijnen-brug-behendigheid-voorbeeld2a

Werkwijze:

 • plank van 65cm lang voor op de grond (1)
 • twee staande balken (2) van 27mm x 27mm x 100cm van geschaafd vurenhout en dit van onderaf in plank 1 bevestigen
 • een middenbalk (3) op maat zagen (op de maat dat de hoepel er tussen past) en deze tussen de twee staande balken(2) kunt schroeven.
 • als hoepel is hier gekozen voor een stukje flexibele buis die kan je uitrekken tot de gewenste grootte. De aluminium buis is geheel beplakt met stevig hobbytape en van gekleurd pvc-tape zijn de ringen rondom geplakt. I.p.v. de aluminium buis kun je hier ook een oude fietsband gebruiken.
 • d.m.v. 2 gaatjes loodrecht tegenover elkaar te maken aan de bovenkant van de hoepel kun je er een (niet rafelend) koord doorheen halen en dit vervolgens door het schroefoogje (4) van 25mm x 7mm halen om het koord vervolgens langs het hout te laten lopen en dit vast te lussen aan de koordkikker van 50mm aan de zijkant.
 • Je kunt zo variëren in de hoogte van de hoepel om de hoepel te geleiden tussen de twee staanders (2) bevestig je als laatste aan elke kant een platte lat (geschaafd vurenhout 18mm x 69mm) aan de voorzijde van de staanders, zodat de hoepel erachter valt.

Konijnen-hoepel-voorbeeld4bKonijnen-hoepel-voorbeeld4a

Werkwijze:

Konijnen-behendigheid-hoogte-balk-voorbeeld6aHet maken van deze hindernis wordt d.m.v. een foto uitgelegd, het materiaal dat nodig is voor het maken hiervan is:

 • 5 witte pvc buizen van 32x3,2mm x 1meter
 • 4 T-stukken 32mm (nr. 2+4 op foto)
 • 2 T-stukken 40mm (nr. 6 op foto)
 • 6 speciedekseltjes 32mm
 • 1 pakket gekleurd universeel pvc tape

Neem één buis van een meter (1), zaag hier ongeveer 7-8 cm vanaf en plaats aan de onderkant van de lange buis een T-stuk (2) zorg dat het T-stuk hierbij naar binnenwijst, aan de onderkant van dit T-stuk zet je vervolgens het kleine afgezaagde stukje pvc buis (3)om vervolgens daaraan het T-stuk (4) te plaatsen die als het ware naar boven wijst. 1 meter PVC buis in vier delen zagen van 25 cm. In de linker en rechter opening van het onderste T-stuk (4) plaats je aan elke kant zo'n stuk pvc van 25cm (5), deze fungeren als poten.

T-stuk (6) heeft een grotere diameter en valt hierdoor over de buis heen, zodat deze verstelbaar is. Zorg bij dit T-stuk dat de helft van het uitstekende gedeelte wordt afgeslepen zoals te zien is op de foto, zodat de dwarsbalk (balk waar het konijn overheen springt) makkelijk kan vallen als hij het evt. zou raken en zich niet bezeert.

Konijnen-behendigheid-hoogte-balk-voorbeeld6bKonijnen-behendigheid-hoogte-balk-voorbeeld6c