Voorbeeld 2: De Brug

Werkwijze:

  • zaag 2 planken hout op gelijke lengte (A)en 1 langere loopplank (B), dus bijv. 2 planken van 75cm en 1 plank van 95cm
  • zaag met een ijzerzaag 2 stukken pianoscharnier (D) op maat (deze koop je per 150cm), houdt hiervoor de breedtemaat aan van de planken.
  • bevestig de planken aan elkaar d.m.v. de pianoscharnieren en zorg dat de loopplank in het midden zit. Laat enkele millimeters ruimte tussen de planken tijdens het bevestigen van de scharnieren, zodat deze de ruimte hebben om ook daadwerkelijk te kunnen scharnieren bij het dichtklappen van de planken om deze zo op te kunnen ruimen.

Om de brug te ondersteunen kun je een onderstel maken zoals hierboven is afgebeeld. Eén plank zaag je op gelijke lengte van de loopplank En twee planken zaag je niet breder dan de breedte van de loopplank. Dus in dit geval één plank van 95cm lang, deze zet je op de zijde van de lange kant op de grond en twee planken van 18cm, deze zet je zo neer dat de zijde van de (standaard) 21cm vertikaal staat, hierdoor zullen alle drie de planken een gelijke hoogte vormen voor het onderstel. Boor in het midden van de twee gelijke planken (1), drie gaten voor met dezelfde maat boor als maat schroef.
Na het boren draai je de schroeven zodanig in deze planken dat er aan de onderkant net de puntjes van de schroeven te zien zijn. Nu kun je gemakkelijk de plaats van het monteren bepalen in korte kopse kanten (zijkanten) van plank 2. (NB. Kun je ook het onderstel in twee delen maken zoals te zien is op de foto, dit maakt het opruimen ervan iets makkelijker).

Konijnen-brug-behendigheid-voorbeeld2bKonijnen-brug-behendigheid-voorbeeld2a