Veelgestelde vragen over konijnen

Er worden veel vragen gesteld, om u op weg te helpen en misschien wel een antwoord op uw vraag te geven, hebben we hier de meest gestelde vragen + antwoorden opgeschreven. Binnenkort zal dit gedeelte uitgebreid worden.

Mijn konijn is al een paar jaar oud, kan ik hem toch nog wat leren?

Een konijn is nooit te oud om te leren. Vergelijk het met een mens. Kan een ouder iemand leren? Over het algemeen gaat dat prima. Soms gaat het wat langzamer, maar dat betekent niet dat het niet kan!

Mijn konijn eet soms zijn eigen keutels op, is dat normaal?

Ja, dit is normaal en word ook wel coprografie genoemd. Deze keutels bevatten meer vitamine b, k en eiwitten die een konijn moet eten. In het boek wordt dieper ingegaan op voeding en gedrag. 

Ik heb een intelligentiespel voor mijn hond liggen. Kan ik deze mijn konijn ook aanleren?

Veel konijnen vinden honden- en kattenspelletjes erg leuk. Uiteraard let je op veiligheid.

In de natuur zijn konijnen een aantal uren per dag bezig met voedsel zoeken, terwijl veel huiskonijnen twee keer per dag eten krijgen en daar niets voor hoeven te doen. Zelf geef ik regelmatig voer in één van dit soort spelletjes zodat ze moeten werken voor hun eten. Hiermee kan probleemgedrag soms voorkomen worden.

Kijk bijvoorbeeld maar eens op www.nina-ottoson.com/nl/. De meeste van deze spellen kan je je konijn met tijd en geduld aanleren. Ook in de boeken "High Five met je konijn" en 'Het Gelukkige Konijn' staan er een aantal beschreven.

Ik heb een konijn en ik denk dat ik hem voldoende aandacht geef. Maar ik hoor van veel mensen dat konijnen eigenlijk samen zouden moeten zitten. Hoe zit dat?

Konijnen zijn sociale dieren. In de natuur leven ze meestal in groepen. Ondanks dat wij als mens ons konijn heel veel aandacht kunnen geven, zijn wij geen konijn. Wetenschappelijk is onderzocht dat konijnen gelukkiger zijn als zij samen met een ander konijn/konijnen zitten.  Daarnaast is het een geweldig gezicht hoe de dieren met elkaar omgaan. Samen eten, spelen, tegen elkaar aan liggen, elkaar wassen enzovoorts
 
Waarom moet ik regelmatig de achterpoten van mijn konijnen checken?

Konijnen leven in de natuur op zachte ondergronden. In gevangenschap leven ze vaak op harde ondergronden. Hier is hun achterpoot niet goed tegen bestand.  Veel konijnen ontwikkelen Pododermatitis, zeg maar een soort doorligplekken. Dit is een pijnlijke aandoening.

Check dus regelmatig de poten op pododermatitis.
 
Ik wil een knuffeldier aanschaffen voor mijn kind, is een konijn geschikt?

Een konijn is niet geschikt voor jonge kinderen omdat zij prooidieren zijn.

Een prooidier zal snel vluchten en houdt er vaak niet van om opgetild en geknuffeld te worden. Voor veel konijnen is dit geen fijne ervaring, en zijn dan ook bang waardoor zij kunnen gaan krabben, bijten en vluchten.

Ook worden konijnen vaak aangeschaft voor wat oudere kinderen. Maar deze leeftijdscategorie is al snel op hun konijn uitgekeken. En het konijn wordt daar veelal de dupe van. 

Sommige kinderen gaan heel goed met hun konijnen om. Maare houd er echter rekening mee dat in veel gevallen de ouders uiteindelijk opdraaien voor de verzorging van het dier.
 
Hoe oud moet een konijn zijn bij aanschaf?

Een konijn moet minimaal 8 weken bij de moeder blijven. Veel dieren die jonger verkocht worden, worden ziek en hebben niet voldoende weerstand. De stress van de scheiding van hun familie, de reis, en daarna de nieuwe omgeving is dan eigenlijk teveel en veel jonge konijnen overlijden dan ook.
 
Een konijn inenten? Waarom?

Een konijn moet 1x per jaar geënt worden tegen Myxomatose en VHD1. Wanneer een konijn besmet wordt met deze ziekte is de kans heel erg klein dat ze deze overleven. Sinds 2016 moet een konijn ook tegen VHD2 ingeent worden.

Mijn konijn zit stil in een hoekje – wat moet ik doen

Onmiddellijk naar een dierenarts gaan. Niet wachten, maar gaan!  Konijnen zijn zeer gevoelige dieren.

Veel problemen ontstaan in het maagdarm stelsel en ontwikkelen een gasbuik. Als een konijn niet eet, dan kan het heel snel in de problemen raken. Denk dus niet "het komt vanmiddag wel".

Wanneer een konijn een gasbuik heeft hoor je soms harde borrelende geluiden in de buik. De houding en het gedrag van het dier is anders en vaak is het heel stil of juist heel rusteloos omdat het pijn heeft.
 
Heey, ik zie dat de keutels veel kleiner zijn dan normaal – waarom?

Wanneer de keutels kleiner zijn dan normaal heb je een konijn met een traag werkend darmstelsel. Het voedsel blijft lang in de maag zitten en wordt langzaam een grotere masssa. Het konijn gaat hierdoor minder eten en bewegen waardoor de darmen nog trager gaan werken; en dan ontstaat er een ontstopping.

Belangrijk is zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan.
 
Waarom moet ik een voedster laten steriliseren?

Een voedster die niet gesteriliseerd wordt heeft tussen de 40 en 80% kans op baarmoeder kanker. Dit is een veel voorkomende soort kanker waar veel voedsters aan overlijden.
 
Houd je konijn in de zomer goed in de gaten ivm de larven van vliegen

Veel konijnen overlijden in de zomer aan madenziekte of myiasis. Dit wordt veroorzaakt door de blauw groene vlieg.

Wanneer een konijn  ontlasting blijft houden rond de anus, kan deze vlieg eieren leggen op de huid en vooral onder de staart van het konijn. Vliegen worden aangetrokken door hokken die niet schoon zijn en andere vuiligheid. Uit de eieren komen maden die door de huid van het konijn boren. Dit is zeer pijnlijk voor je konijn; en het gevolg is dat het konijn een bloedvergiftiging krijgt waardoor veel dieren overlijden.

Check in de zomer regelmatig onder de staart of het schoon is, of ze geen wondjes hebben en houd de kooi goed schoon. Bij twijfel, ga onmiddellijk naar een dierenarts.