Bridges

Bridges zijn signalen bij diertrainingen die u geeft om uw dier duidelijk te maken dat hij goed bezig is. U geeft deze signalen op het moment dat ze iets goeds hebben gedaan en een beloning hebben verdiend. Uw dier krijgt op een gegeven moment in de gaten wat het signaal inhoudt. Hij weet dat hij op weg is naar succes en een beloning. Voortaan zal hij opletten wat u aan het doen bent en u zelfs stimuleren om bridges te maken.

Het komt erop neer dat de bridges vier belangrijke functies hebben:

  1. Zij geven het exacte moment aan dat een gewenst gedrag is gevormd.
  2. Zij overbruggen de tijd tussen de vorming van het gedrag en het moment dat dit gedrag wordt beloond.
  3. Zij worden een 'secundaire beloning' die op zichzelf als beloning wordt ervaren.
  4. Zij verhogen de significantie (de betekenis) van de trainer voor het dier. Het feit dat de trainer het dier informatie geeft over wat hij aan het doen is maakt dat het dier de trainer probeert te manipuleren: door gedrag te vertonen dat er voor zorgt dat de trainer begint te bridgen.

Twee soorten bridges

  1. Terminal Bridge (TB) - Dit is een korte, scherp uitgesproken letter of lettergreep die aangeeft dat het dier volgens de trainer zijn taak heeft volbracht.
  2. Intermediate Bridge (IB) - Een serie van zeer snel achter elkaar uitgesproken letters of lettergrepen die voor het dier aangeeft dat datgene wat hij aan het doen is correct is. Hiermee geeft de IB het dier het vertrouwen om door te gaan.

Kayce Covers kiest voor de letter X (uitgesproken als 'ex') als bridge. Stel dat zij het 'hier komen' van een dier wil versnellen, dan zegt ze 'hier'. Zodra het dier naar haar kijkt, begint ze te 'bridgen'. Dat wil zeggen: ze spreekt zo snel mogelijk een serie X'en uit: X X X X X X. Bereikt ze het dier, dan sluit ze af met één met nadruk uitgesproken X, gevolgd door een beloning. Zij prijst het dier dus met haar stem, al dan niet in combinatie met een brokje of speeltje. De snelheid waarmee uw dier 'hier komt' kan afhangen van hoe u de Intermediate Bridge gebruikt. Als u langzaam en saai spreekt, dan zal het dier zich ook zo gedragen. Als u de bridge versnelt en wat opwinding in uw toon legt, dan zal het dier veel sneller komen.