De zebrahaai krijgt eten via een activitybal - week 11

TickTock
Afgelopen dinsdag was ik bij Sea Life. Voor mij een van de minst fijne dagen in de afgelopen tijd.

Bij het naar binnengaan van het verblijf van TickTock, vond ik dat ze al anders reageerde dan normaal. Ze was wat "tammetjes" en toen ik haar het eten gaf, zwom ze na twee happen demonstratief weg. Ook het trainen verliep niet helemaal zoals ik wilde. Net toen ik weg wilde gaan, kwam mijn collega Fiona naar mij toe en die vertelde dat ik de verkeerde vis mee had gekregen. Arme TickTock - trek hebben en dan een hele zoute vis krijgen. Niet fijn voor haar. Normaal krijgt ze forel (zoet water vis).

Later ben ik teruggegaan met forel die ze gelukkig gedeeltelijk op at. Gelukkig maar, ik was even bang dat door deze fout we een stukje terug in training zouden moeten gaan. Wat doet ze het toch goed!

Vandaag, donderdag ben ik weer even bij haar geweest. Na haar twee kuikens gevoerd te hebben zijn we aan de slag gegaan. Ik wilde de boomstam (waar ze soms nu ook onder ligt), iets verplaatsen zodat ze er makkelijker bij kan. Ik probeer haar dan zoveel mogelijk uit te leggen wat er gaat gebeuren zodat ze zo min mogelijk stress ervaart. Dus ik laat mijn hand zien - en benoem dat als " hand", ik zeg dat mijn hand naar het water en de boomstam gaat. Uiteraard heb ik ook dit benoemd. Vervolgens til ik de boomstam een heel klein stukje op (water beweegt) en leg ik het weer neer. En zo bouw ik dit steeds verder op totdat ik de boomstam met zo min mogelijke stress voor haar kan verplaatsen.

De woorden als hand, water enzovoorts komen regelmatig in haar training terug zodat ze de woorden ook gaat begrijpen. Het blijft lastig om te zien of ze de woorden nu echt snapt of niet. Aan de andere kant, vandaag ook even geoefend met harken (ook alles uitgelegd) en dan zie je dat ze rustig op het water blijf hangen. De eerste paar sessies ging ze op de bodem liggen en nu dus niet meer!  Heerlijk is dat!

Daarnaast wil ik gaan oefenen dat we in het water bij haar kunnen lopen om schoon te maken en dergelijke. Echter beschouwt zij dit als haar eigen territorium (heel logisch en normaal). In de toekomst zullen we echter de ramen moet polijsten en haar weghalen geeft heel veel stress. Vandaar aan de slag met rondlopen in haar verblijf, het benoemen van waar ik langsloop zodat het voorspelbaar wordt. Steeds een stukje verder, steeds zoveel mogelijk dezelfde rituelen. Totdat ze het (hopenlijk) wel accepteert.

Wat vandaag ook goed ging was dat ik haar heel zachtjes en op grote afstand (met pvc buis) heb aangeraakt. Een hele korte sessie. Dan zeg ik van te voren dat ik haar ga aanraken, op haar rug, haar staart en haar achterpoot. Ze bleef gewoon lekker op het water hangen. Wat een geweldig dier!

Ernie en Binck
Dinsdag; zoals ik al vertelde, was het geen goede dag. Ik had heel veel zin om weer eens serieus met Ernie te trainen. Ernie schoot er steeds bij in omdat er zoveel andere dingen te doen waren. De komende weken wil ik de training weer goed oppakken en verder uitbouwen. Net voor mijn vakantie hadden Ernie de zeeschildpad en Binck de zebraaihaas discussies. Binck wilde ook graag aandacht en eten. Ik geef Ernie echter bewust alleen maar groente zodat het zo min mogelijk interessant is voor de haai. De laatste tijd ging dat goed en daardoor had ik het gevoel dat ik weer serieus met Ernie kon gaan trainen.

Bij aankomst was het eigenlijk al duidelijk dat Binck ons niet met rust zou laten. Achteraf had ik gewoon niet moeten trainen. Helaas ging ik door en is Ernie hierbij toch gebeten. Zo sneu voor hem! Hij was behoorlijk geschrokken (en ik ook), maar gelukkig geen diepe wond. Ik baalde enorm en ben naar huis gegaan.

Inmiddels is het donderdag dat ik dit schrijf. Marjolein Kenma (conservator) heeft gelukkig een activitybal gemaakt en samen met Fiona zijn we deze vandaag gaan uitproberen. Bingo!! Het werkt. Het is een gele boei met een doorsnee van ca 30 centimeter. In de bal heeft Marjolein gaten gemaakt waardoor de Binck de erin gestopte visjes eruit kan zuigen. De bal maak ik vast aan een railing, op de verst mogelijke plaats van waar ik Ernie train. We hadden er zowel grote als kleine visjes ingestopt, zodat hij niet meteen alles in een minuut op zou hebben. De komende tijd zullen we hier nog wat mee experimenteren.

{jwplayer}http://www.dierentrainer.nl/images/video/SeaLife_activitybal_haai.mp4{/jwplayer}

Terwijl Binck lekker bezig was met zijn voederbal, konden Ernie en ik lekker trainen (oeps en knuffelen). Je verwacht het niet, maar zo'n grote schildpad vindt het echt heerlijk om in zijn nek gekriebeld te worden. Van de week was al duidelijk dat na 4 weken niet zoveel getraind met hem te hebben, ik een grote stap terug in training moet gaan. Geen probleem. We hebben het vandaag rustig opgepakt en het ging eigenlijk best goed.

Een van de dingen die ik goed wil aanpakken (en niet zo heel makkelijk is), is dat hij zijn kop uit het water steekt - richting het plafond. Hiermee kunnen we zijn hals checken en eventueel verzorgen als het nodig is. Hij doet ik heel af en toe al uit zich zelf, maar daar ben ik nog wel even mee bezig. Ook wil ik dat hij het wachten aanleert. Een soort van " bevries". Nu geeft hij mij zijn linker en rechter achterpoot op verzoek, maar het is maakt kort. Als ik hem echt moet verzorgen, zal hij stil moeten kunnen liggen. Werk aan de winkel. Leuk!