Ernie de zeeschildpad- tweede week

Dinsdag

Aan het eind van de dag ga ik naar boven voor Ernie. Helaas heeft Ernie die dag veel onenigheid met de zebrahaai. Ze zitten elkaar continue dwars.

Morgen ga ik naar Blijdorp toe. Ik heb een aantal ideeen, maar vindt het fijn deze met ze te overleggen. Ik wilde graag zien wat voor targets met daar gebruikt en hoe ze daar met de haaien trainen. En wat was dat geweldig om te zien! Met de schildpadden werken ze niet, maar hoe meer ik mij verdiep – hoe beter ik Ernie (en de haaien) kan trainen.

Maarten – de man "die alles kan maken" bij Sea Life, ziet achteraf de foto's die ik gemaakt heb en knikt enthousiast dat hij het een leuke uitdaging vind en ook zo iets gaat maken – top!!

Donderdag

Vandaag besluit ik extra aandacht aan Ernie te besteden. Ik heb nu 4 dagen niet met hem kunnen trainen – en vaak zie je weer overnieuw kan beginnen. Het gedrag (draai, rechter en linker flipper, rechter en linker achterpoot, en hier), kent Ernie een beetje en doet dit ook af en toe. Maar: het is nog geen stabiel gedrag.

Bij de eerste sessie komt de zeebraaihaai weer kijken. Gelukkig gaat het er niet fel aan toe tussen Ernie en de haai – en na een paar minuten gaat de haai weg. Ernie is in het begin wat onrustig (ik vermoed door de aanwezigheid van de haai) en ik heb het gevoel inderdaad overnieuw te kunnen beginnen – maar dat geeft niet. We oefenen een kwartiertje en daarna moet ik door naar de ottertraining.

Even later kom ik weer terug. Weer komt de zebrahaai de eerst 10 minuten erbij – waardoor we niet heel veel kunnen doen. Ernie kan zich dan niet meer focussen, en dat begrijp ik.

Als de haai na 10 minuten wegzwemt, begint het echte werk. Het leuke is dat we circa 30 minuten geoefend hebben en hij is maar 1x heel kort weg gezwommen - terwijl daarvoor hij iets vaker wegzwom.

Soms heb ik succes, en soms niet. Ernie blijft iets onrustiger dan vorige keer, dus besluit om het woordje "easy en alert" erbij te nemen. "Easy" betekent rustig en hierbij hangt hij met zijn bek tegen de rand aan en heeft de kop iets omhoog om geaaid te worden. Bij "alert" zwemt hij meer actief rond (niet heel doelbewust). Na een tijdje zie je dat hij af en toe op "easy" reageert – wat een geweldig dier is het toch!

Ook oefen ik met "'High Five". Hij duwt namelijk bewust met zijn flipper tegen de rand van het bassin aan en die komt ruim boven het wateroppervlak. Als hij dat even later ook tegen mijn hand doet – noem ik dat H5! Na een paar keer oefenen lijkt het of hij dit soms ook bewust doet. Daar gaan we de komende weken ook aan werken. Het zou grappig zijn als hij dit bij de verzorgers ook door het glas heen kan doen.

Uiteraard oefen ik weer met zijn staart,buik en alle andere onderdelen van het lichaam aanraken. Volgende week komt de dierenarts immers – en dan is het fijn als hij eraan gewend is om betast te worden!

{jwplayer}http://www.dierentrainer.nl/images/video/Sea_Life_Ernie_dag_4.mp4{/jwplayer}