Week 52: Oud en nieuw

Maandag - woensdag
I
nmiddels zijn de gezellige kerstdagen achter de rug en gaan we langzaam naar de jaarwisseling. Helaas is deze tijd minder fijn voor huisdieren, vanwege de knallen van vuurwerk. Zelf ben ik erg voorzichtig waar ik mijn hond uitlaat. Mijn kat zou ik binnenhouden. Als ik konijnen buiten zou hebben:  wees voorzichtig met rotjes en vuurwerk dat wellicht in de tuin kan belanden en veel angst kan veroorzaken.

Vandaag ga ik starten met het koppelen van Jill en Blue. Spannend, ik ben erg benieuwd! Aangezien het niet zo heel koud is, heb ik besloten hen buiten te koppelen. De adrenaline zal voor beide hoog zijn (dus ze zullen het niet zo gauw koud hebben), daarnaast hebben wij geluk met het weer dat relatief warm is. Meer later!

Helaas vind ik het toch te koud om hen buiten te laten lopen. Vandaag (inmiddels donderdag) hoorde ik dat het morgen en het weekend warmer zal worden, dan maar even een paar dagen wachten.

Gisteren met Blue ‘wachten’ geoefend door de kooideur half te openen, mijn hand het wachtsignaal te geven en ‘wacht’ te zeggen. Binnen een paar minuten was het een vrij duidelijk commando voor hem. Waarom gaat het zo snel ? Omdat konijnen heel erg reageren op onze energie en een handsignaal. Het komt vrij hard binnen voor hen, dus doe het zachtjes. Als je konijn er dan toch uit wil, kun je altijd rustig de kooideur sluiten. Het is wel prettig als je konijn dit woord kent. Anders springen ze meteen de kooi uit, terwijl je misschien alleen maar even wat wil pakken of geven.

Ook heb ik geoefend met ‘pak vast’ . Blue was gisteren in een energieke bui. Ik had wat papier klaargelegd om te slopen en elke keer als hij dit vastpakte, benoemde ik dit. Later ben ik ook ‘pak vast’ in combinatie met ‘los’ gaan zeggen, terwijl ik in het begin weer  ‘los’ timde als hij zelf losliet. Daarna ben ik erom gaan vragen. Als ik overigens om los vroeg, hield ik het papier vast met mijn hand (A4-tje).

Over twee dagen is het Oud & Nieuw. Dus straks nog even oefenen met de vuurwerk-cd.

Intussen vermaakt Blue zich door alle hoeken en gaten te verkennen; op zoek naar plekjes waar hij konijnenkwaad kan uithalen.
foto2
Hier verkent hij de kast onder de TV. Maar ook de kerstkaarten zijn natuurlijk aantrekkelijke knabbel objecten.

Donderdag - zondag
Daar het weer niet echt meewerkt en ik Blue en Jill nu echt wil gaan koppelen besluit ik toch maar een kamer uit te ruimen zodat ik ze daar met elkaar kennis kan laten maken.
Eerst speel ik met hen zodat ze wat energie kwijt zijn. Daarna heb ik hen samen in de uitgeruimde kamer gezet. Behalve de kamer hebben ze ook nog een vrij lange gang ter beschikking; Voldoende ruimte om van elkaar weg te lopen.

De eerst ontmoeting heb ik kort gehouden. Ze waren behoorlijk pittig en vlogen elkaar regelmatig in de haren. Jill dook soms bovenop hem, en begon hem dan met haar achterpoten te krabben. Gelukkig was Blue niet bang en bleef het gewoon proberen. Wel heeft heeft nu wat schaafwondjes op zijn oor.

Daarnaast was de ondergrond eigenlijk te glad waardoor vooral Jill te weinig grip had op de vloer en zij niet zichzelf kon zijn. Jill is een konijn van rond de 7 kilo en is dan ook snel buiten adem. Na 30 minuten achter elkaar aanrennen, op elkaar rijden vond ik het genoeg en heb ik hen uit elkaar gehaald.

Op vrijdag heb ik wat kartonnen dozen gehaald waarmee ik een vloerbodem heb gecreerd zodat het minder glad is. Dit keer zie je dat ze wel elkaar af en toe in de haren vliegen maar het duurt korter. Ze negeren elkaar meer. Eten af en toe van de stukjes appel die ik op de vloer heb gestrooid. Ik ben niet ontevreden (maar zal wel blij zijn als ze het met elkaar kunnen vinden!).

Op zaterdag heb ik helaas geen tijdom hen samen te zetten.

Het is oudejaarsdag. Ik laat hen beide (apart) rennen zodat ze moe en voldaan zijn. Blue boven en Jill in de woonkamer.  Om een uur of 20.00 doe ik alle ramen goed dicht, sluit ik alle gordijnen en zet ik muziek aan zodat ze wat afleiding hebben. Omdat ze niet bang zijn voor knallen durf ik weg te gaan, hoewel het mij niet helemaal lekker zit. Wanneer in 's nachts thuiskom zitten ze rustig en heb ik het idee dat ze niet gestrest zijn geweest. Gelukkig maar!!!   Ik hoop dat jullie konijnen ook goed de nacht zijn doorgekomen zonder angst of stress.

Ik wens jullie dan ook een supergoed 2012 met heel veel konijnenplezier!!

Hartelijke groet, Bernice