Week 48: Territoriale agressie

Maandag
Deze week besluit ik om Blue wat meer aan de woonkamer te laten wennen en langzaam bij Jill te gaan introduceren. Voorlopig in het zitgedeelte maar een ren gezet zodat hij kan wennen en dat ze elkaars geuren meer ruiken. Het grappige is dat Blue opeens verliefd is op onze hond Jet. Gelukkig is Jet wel wat gewend.. Blue wil de hele tijd haar oren uitwassen, en de rest van het lichaam (dan heeft hij best wel wat te doen). Daarbij staat hij tegen het lichaam van onze hond op. 't is een mooi gezicht!

Wel moet ik dit goed begeleiden, want als hij even later wat drukker wordt; heen en weer rent, merk je dat het toch echt een rammetje is ;-). Ik zat er a een beetje op te wachten en hij wilde inderdaad gaan rijden. Ik ga dit niet hard straffen, want ik vind het leuk dat een konijn een goede relatie met onze hond heeft. Dus zit ik er de hele avond gewoon naast. Elke keer als hij te druk is, houd ik hem iets tegen.

Oefenen met de targetstick? Nee dat dacht ik tot niet. Blue is veel te veel afgeleid. Kleine stukjes lukken wel, maar niet te lang. Dat hoort erbij.

Wat nog echt niet goed gaat (te weinig aandacht aan besteed en daar loop ik nu tegen aan), is het commando in de kooi. Daar zal ik nog wel even wat tijd in moeten steken!
Gelukkig is hij zo moe van alle indrukken, rennen, over ons heen klouteren, dat ik hem zo kan oppakken (heeft hij normaal gesproken een hekel aan) en hem in de kooi kan zetten. Dit heb ik 2x gedaan. Een keer omdat ik vermoede dat hij moest plassen en ik ongelukjes wilde voorkomen. Hierbij heb ik hem op de bak gezet en hem wat lekkers gegeven. En nog een keer waarna ik de deur wel dicht deed. Ook daar heb ik hem wat lekkers gegeven. Wat voor lekkers? Dille, Peterselie, stukje wortel, paar salie blaadjes.

Ben benieuwd wat we morgen zien. We genieten zo enorm van hem. Alles ontdekken, alles bekijken. Heerlijk.

Dinsdag
Eigenlijk niet veel bijzonderheden. Gisteren Blue ook twee keer los in de woonkamer laten lopen. Het wordt al langzaam een echte puber. Luisteren doet hij op dit moment niet goed. Wat iets beter gaat is het commando in de kooi. En eerlijk gezegd vind ik dat toch een van de belangrijkste dingen! Ik leg regelmatig wat lekker in zijn kooi om het leuk te maken. Het is ook niet raar want in de woonkamer valt er zo enorm veel te ontdekken. Elke stap die mijn man en ik doen loopt hij mee ;-). Mijn hond vindt hij super. En hij heeft zoveel gaten en hoekjes te bekijken. Heel af en toe luistert hij op korte afstand bij het commando hier en zelfs de targetstick kan ik alleen op kleine afstand gebruiken.

Woensdag
Vandaag gaat Blue mee naar Veenendaal naar een workshop over het opvoeden van konijnen. Ik vermoed dat als hij in zijn ren zit en hij aan de locatie gewend is, dat hij dan zijn training opeens weer herinnert. En zo niet? Ach we gaan het mee maken.

Woensdag avond deed Blue het weer erg goed. Hij stond in een ren in een klaslokaal met ca 17 mensen (workshop opvoeding). Geaaid worden wilde hij niet (had hij ook te veel energie voor), maar werken (rabbitdance) met de targetstick en High Five, maar al te graag. Hij was niet onder de indruk van de reis. En dat is altijd weer fijn.

Donderdag - zaterdag
Afgelopen dagen vooral geoefend met hier en in de kooi. Twee keer per dag laat ik hem een uur of wat rondrennen in een gedeelte van de woonkamer. Als Jet onze hond erbij is, bedenkt hij opeens dat hij een ram is. En luistert hij niet. Als Jet weg is, hij zijn energie kwijt is gaat het gelukkig goed. Ook het commando in de kooi doet hij nu met plezier (alleen op korte afstand). Maar je ziet dat hij het echt begrijpt en dat vind ik erg leuk (en vooral praktisch). Daarvoor moest ik hem toch even optillen en in de kooi zetten. En dat was niet bevordelijk voor onze relatie.  

Zondag
Vanochtend bij het schoonmaken van de kooi, merkte ik dat Blue de eerste tekenen van agressie vertoonde. Ik was de kooi met stoffer en blik aan het schoonmaken. En je zag hem verstarren. Meteen maar even wat lekker gehaald om hem af te leiden. Dus hij lekkers en ik vegen. Ook dat hielp niet voldoende. (Voor de meeste konijnen is dit vaak wel genoeg). Dit betekent dat ik zijn kooi voorlopig even schoonmaak als hij losloopt en hij meer afleiding heeft of ik moet hem echt wat heel erg lekkers geven. Zijn fovoriete snack is dille. Misschien dat dat nog voldoende helpt. Wat ik ook nog kan doen is mijn hand op zijn neusbrug/kop leggen, en hem heel zachtjes naar beneden drukken. Dit gebruik ik soms wanneer ik even snel iets moet doen in een hok waarvan het konijn territoriale agressie vertoon (wat dit ook is).

Konijnen die territoriale agressie vertonen zijn gebaat met veel loslopen. Ook trainen en spelletjes doen zorgt dat ze hun energie kwijt kunnen. Waardoor agressie vermindert.
Een tweede konijn erbij zetten is ook verstandig. Castratie/Sterilisatie is ook aan te raden. Het maakt ze wat zachter en toleranter (vaak, niet altijd). Vergeet vooral niet dat agressie heel normaal is voor een konijn wat in het wild leeft. En zoveel verschillen tamme en wilde konijnen ook niet qua karakter.

Veel mensen zouden dit heel vervelend vinden. Ik ben erg juist blij mee (en ja dat meen ik echt). Waarom? Omdat je weet dat je dan een konijn hebt met pit. En met deze dieren is vaak heel goed te trainen. Eigenlijk wist ik dit ook al dat hij agressie zou gaan vertonen. Als je ziet hoe hij achter de targetstick loopt, daar is hij heel volhardend en bijna fel in.

En meestal gaat dat samen. Kortom; ik ben blij dat ik de juiste keuze heb gemaakt en Blue heb gekozen. Ik zal nog veel avonturen met hem beleven, maar daar kijk ik ook naar uit ;-)

Overigens; als je een konijn gaat uitkiezen, kijk dan eens in het asiel of neem een net wat ouder dier. Vaak zie je het karakter dan beter dan bij een heel jong konijn. Verder zou je ook kunnen kijken of het konijn naar je toekomt. Wil het graag knuffelen of niet? Hoe staat het met optillen? Is het dier gesocialiseerd op mannen, vrouwen, kinderen en andere dieren. Hoe reageert het diertje op geluiden? Ik geloof dat ik over beide onderwerpen al eerder wat geschreven heb, maar laat het toch maar staan omdat het zo belangrijk is.

Fijne zondag!