Week 44: In transportkooi naar Koffietijd

Ik hoor dat ik maandag naar Koffietijd mag komen, en of ik mijn konijn mee wil meenemen. Spannend! 

Oeps, ik mag wel even hard gaan trainen om ook nog wat te laten zien. Zondag en maandag weinig tijd gehad en bijna niet geoefend. Gezien hij daar gezellig op tafel zal lopen, bedenk ik wat ik daar het beste kan doen. Wat is geschikt? Ik denk dat ik een hindernis mee ga nemen, een tunnel en dat ik hem een High Five ga laten proberen te geven. De tunnel kan ook als schuilhut gebruikt kan worden. Een konijn is een vluchtdier, dus hij moet ook de mogelijkheid hebben om ergens in te vluchten en schuilen.

Als Blue dichtbij de hindernis of tunnel is, en je vraagt hem te springen of door de tunnel te gaan, dan scheurt hij er graag doorheen. Ik heb dit door middel van de targetstick aangeleerd. Zoals in het boek ook beschreven benoem ik deze en kan ik er langzaam ook om vragen. 

De stofzuiger gaat ook steeds beter. Je merkt dat ze nog wel af en toe hun nachthokje invluchten, maar ze komen er steeds sneller uit. En dat terwijl ik eingenlijk pas een paar dagen bezig ben.

De transportkooi, het vervoer zelf gaat ook goed. Helaas heb ik te weinig aandacht besteed aan het op het commando erin gaan. Afgelopen zaterdag zijn ze mee geweest naar mijn schoonouders en deze week heb ik vooral binnen mijn eigen huis geoefend. In de transport kooi - naar een andere kamer of tuin meenemen - even loslaten en weer terug. Dat gaat gelukkig erg goed. Je zien dat ze goed reageren op nieuwe ruimtes en dat ze steeds vrijer worden. Top!

 

Woensdag
Vannochtend gingen Blue en Daan erg goed. Door de tunnel, springen over een hindernis en daarna hoog op een kartonnen doos.

Vanavond ging het niet zo goed. Ik heb ter voorbereiding van het programma Koffie tijd applaus laten horen wat geen probleem was (is sowieso goed ook als je niet op de televisie komt!) en daarna wilde ik gaan werken aan nieuwe omgevingen. Dus ik heb Blue meegenomen in zijn toiletbak (hij heeft een hekel aan het optillen) naar de keuken waarbij ik de toiletbak op het aanrecht heb gezet. Hij wilde er niet uit en je zag hem verstijven. Na een paar minuten heb ik hem terug in zijn ren gezet en ging hij meteen languit liggen. Kennelijk was het toch een wat pittige ervaring. En dit zal ik zeker nog moeten oefenen. Belangrijk is zoveel mogelijk angst te voorkomen. Dat is socialisatie. Niet alleen maar klakkeloos overal mee naar toe nemen!

Overigens ging het stofzuigen vannochtend weer veel beter dan vorige week. Ze bleven allebei zitten. Tijdens het stofzuigen waren zij aan het eten wat soms voor afleiding kan zorgen. Echter is het handig om het stofzuigen ook te oefenen als ze niet aan het eten zijn.

 

Donderdag
Met de dag wordt duidelijker dat het verschil tussen Blue en Daan toch wel heel groot is. Beide hebben dezelfde vader. Daan is zachtaardig, rustig, laat zich makkelijk optillen, heeft met trainen zo iets van ach; ik doe even wat en dan is het goed genoeg. Daan is dus veel meer geschikt als knuffelkonijn voor een familie met kinderen.

Blue is een grote stuiterbal. Is gauw afgeleid, wil absoluut niet opgetild worden, knuffelen soms is het leuk, maar vooral niet al te lang.Blue zou ook geschikt zijn, maar heeft gewoon meer een eigen willetje en je kan gewoon minder met hem sollen. Op dit moment geen konijn voor hele kleine kinderen...  Kortom als je een konijn aanschaft zo tussen de 7 - 8 weken is het karakter soms lastig in te schatten! En zal je dus juist ook naar de ouders kunnen kijken.

Vanavond heeft Blue in de kamer losgelopen en ben ik vooral veel gaan benoemen en soms als hij ergens in de buurt was er om vragen. Ik had vier items: toiletbak, tunnel, hindernis en een nieuw kleedje. Indien hij in de buurt van een van de eerste drie genoemde items is. Kan hij het item aanraken en daarna kan ik eventueel vragen of hij "in" de bak wil, of "door" de tunnel of "op" het kleedje. Het is grappig om te zien als ik iets vraag dan rent hij er heel hard naar toe en daarna maakt hij een grote luchtsprong.

Zo dadelijk nog even oefenen met verschillende ondergronden zodat hij gewend raakt aan diverse ondergronden en geluiden. Ik ga ook oefenen dat mijn man rondloopt terwijl hij een High Five geeft. En dat er een camera op gericht staat. Zo probeer ik hem te laten wennen aan wat er gebeurt tijdens televisie opnames. Bedenk is voor jezelf wat jij en je konijn nodig hebben, wat zou je willen. Ga daar mee aan de slag. De sky is the limit....