Week 43: Hierkomen met vingertarget

Goedemiddag!

Zo de afgelopen dagen niet veel tijd gehad om te trainen of een blog bij te houden. Vandaar dat ik het nu maar per week ga doen.

De afgelopen dagen was ik eigenlijk te moe om te trainen. Meestal ging ik aan het eind van de avond nog even in hun ren zitten. Ze groeien zo enorm hard. En als ik dan bij hen zit, kom ik tot rust en ga ik toch vaak eventjes wat met hen trainen.

Daan is enorm goed in het hierkomen. Dus als hij een stukje van mij vandaan is gebruik ik mijn vingertarget en komt hij hard aanracen. Meestal beloon ik hem dan even, en hij heeft er veel lol in. Eergisteren liet ik hen voor het eerst op de eerste etage los. Op een gegeven moment was ik Daan echt kwijt. Ik hier roepen, komt hij aanscheuren. Echt leuk. Dat zijn van die moment dat je blij bent. Ik hoef hen ook niet op te jagen om hen in de kooi te krijgen. Genieten is dat.

Blue is iets minder goed in het hierkomen. Hij komt wel op kleine afstanden maar verder dan een halve meter lukt het nog niet zo goed en hij raakt ook nog niet zo goed mijn vingers aan voor de vingertarget (zie mijn boek op pagina 132).

Daarnet even in hun ren en kooi stof gezogen. Daarbij zie je dat Blue inmiddels (redelijk) relaxt is, maar Daan vlucht meteen zijn nachthok in. Konijnen zijn prooidieren. Prooidieren denken niet na bij gevaar maar vluchten meteen. Mijn vowassen konijn (Jill) vindt een stofzuiger juist heel erg leuk. Als ik de woonkamer aan het stofzuigen ben, loopt zij mij achterna. Snuffelt aan de achterkant van de stofzuiger. En ja, ook ik moet uitkijken dat ze de snoer niet doorbijt; tot nu toe gaat het goed. Zij heeft hier dan ook plezier in. Ik vind dat wel gezellig (niet handig maar wel leuk) en daarom besluit ik vandaag de stofzuiger in de kamer waar Blue en Daan verblijven te laten staan. Elke keer dat ik langsloop zet ik de stofzuiger even aan. Dus eerst aanzetten zonder de stofzuiger stang/slang te gebruiken, dan op een afstandje te stofzuigen en dan langzaam de afstand steeds kleiner maken).

Ik ben met Blue Rabbitdance aan het oefenen. Hij gaat enorm goed achter de targetstick aan (beter dan vingertarget) en vindt dat een leuk spel. Vanavond ga ik het opnemen en kijken of ik het op de site kan zetten. Ook wil ik vanavond behendigheid introduceren. Waarom vanavond? Dan zijn ze het meest actief.

Overigens als jullie vragen hebben over Blue of Daan, laat het dan weten. Sommige vragen zal ik in mijn blog bespreken..
Vanavond ben ik te horen bij Radio Funx om 18.10.

Funx was leuk! Nog uitgelegd hoe je een High Five kan aanleren. Ben benieuwd hoeveel konijnen over een paar weken dit kunnen ;-)

In de avond met Blue en Daan getraind. En ze gingen zo goed! Rabbitdance (alleen nog met targetstick) cirkel, twist, een achtje maken. Je ziet dat ze de oefeningen met steeds minder haperingen uitvoeren. Het afbouwen van de targetstick is nog niet aan de orde. Misschien bij de twist, maar verder nog niet.

Donderdag
Vandaag hadden Blue en Daan helemaal geen zin. Ze maakte vooral veel Binkies en wilde eigenlijk alleen maar lekker jong en baldadig zijn. Ik heb even kort wat makkelijke oefeningen geprobeerd. En ben toen vooral gaan benoemen wat " gek doen" was. Daarna ben ik er om gaan vragen. Dit doe ik dan in combinatie met een makkelijke oefening.
Bijvoorbeeld door hier te vragen op twee centimeter afstand, en daarna meteen om " gek doen" te vragen. Hierdoor leren ze dat woord kennen en kan je er ook om vragen..
Een stukje communicatie dus. Daarna heb ik hen beide een 20 minuten laten uitrazen en ben ik opnieuw gaan oefenen. Het ging na de pauze ook beter. Zo heb ik Blue over een lage hindernis met target laten springen. Nadat we dat twee keer gedaan hadden (en dit goed ging). Heb ik door middel van mijn targetstick opnieuw Blue voor de hindernis gestuurd en dit keer zonder targetstick gevraagd om te springen; " Blue spring" didididiX! Hij heeft het keurig gedaan. Nu is het een kwestie van de afstand iets te vergroten.
Dus in plaats van Blue net voor de hindernis te sturen, op een heeeeel klein afstandje hetzelfde te vragen. Leuk!

Ook in de toiletbak ging goed. Ik zet dan een toiletbak neer en op het moment dat hij in die bak springt benoem ik dat. Of ik gebruik weer mijn targetstick. Uiteraard ben ik er ook weer om gaan vragen en je zag echt dat hij het woord begreep. Vervolgens heb ik een doos gepakt. De doos benoemd zodra hij ernaar keer en aan snuffelde. Ook hierbij vroeg ik " in de doos". En dat deed Blue. Of dat laatste toeval was of dat hij het echt begreep? Geen idee. Van de hindernis en de toiletbak kon ik het echt zien dat hij het door had.

Vrijdag & zaterdag
Gisteren en vandaag heb ik vooral gewerkt aan het " hierkomen" met vingertarget (en dat gaat langzaam beter) en aan socialisatie. Zo ben ik vandaag naar mijn schoonouders geweest en heb ik Daan en Blue meegenomen. Wil je je konijn socialiseren op reizen (denk aan de dierenarts of bijvoorbeeld vakantie), dan is het wel handig om je konijn daar aan te laten wennen. Bij mij schoonouders hebben ze in een ren op het terras gestaan, waar zij veel lol hadden om het gras te maaien wat tussen de tegels groeide. Schoonouders ook blij...Beide waren in eerste instantie alert. Ik heb de reiskooi laten staan als " schuilhok". In het begin maakte zij hier ook regelmatig gebruik van. Na een kwartier liepen ze in de bench te racen. Kortom, ze hadden het naar hun zin.