Lees over mijn projecten

Van Ara tot Zebra: elk dier kan iets leren. Soms is trainen noodzakelijk. Denk aan het aanleren van gewenst gedrag. Maar soms is trainen gewoon leuk. Met welk doel je ook traint, de band tussen jou en je huisdier zal enorm versterken. Samen trainen maakt het dierenleven leuker! Als allround dierentrainer ziet Bernice dagelijks hoe intelligent huisdieren, boerderijdieren, dierentuindieren en exoten eigenlijk zijn. Het aanleren van gedrag betekent vaak het verschil tussen een saai en angstig leven of een heerlijk dierenleven vol plezier. In mijn boeken staat uitgebreid beschreven hoe konijnen en cavia's te trainen zijn. Deze methode is toepasbaar op ieder dier.

Wil je meer voorbeelden over mijn werk? Kijk dan eens naar de onderstaande projecten.

Sien en Saar, de kleinklauw otters

Sien en Saar zijn twee Aziatische Kleinklauwotters die sinds april 2011 in Sea Life Scheveningen wonen. De otters zijn twee zusjes die in 2009 geboren zijn. Deze otters zijn de kleinste otters ter wereld en behoren tot de marterachtigen. Het zijn twee prachtige, snelle roofdieren. In april dit jaar heeft Sea Life een award gewonnen voor het mooie verblijf waar de dames wonen.

PEEN6127
Een indruk van het otterverblijf. Veel bezoekers komen speciaal naar Sea Life om hen te zien. Rechts onder de transportkooi, om mee te oefenen.

De otters bij Sea Life worden sinds januari door hen getraind. Sander, Fiona, Mark en Marjolein trainen 3x per dag met de dames en hebben al enorm veel bereikt. Mijn taak is hen tips en adviezen te geven hoe het nog beter kan en af en toe ook te assisteren, onder andere als Marjolein of iemand van de vaste trainers op vakantie is.

Eén van de dingen die we besproken hebben is dat we meer gaan werken met het oefenen van hun lichaamsdelen (dus wat is linker en rechter voor en achterpoot, buik, rug, staart etc).Hiermee kan je uitleggen als er iets moet gebeuren op of aan het lichaam. Als je bijvoorbeeld naar het hart wil luisteren, dan laat je een stethoscoop zien en kan je uitleggen dat deze naar de buik of borst gaat. Dit kan een hoop stress verminderen. Kijk maar hoe ziekenhuizen en tandartsen tegenwoordig werken. Zij leggen precies uit wat er gaat gebeuren waardoor mensen minder angstig zijn, omdat ze niet voor plotselinge verrassingen staan. Ditzelfde principe kan je ook gebruken (en aanleren) bij dieren. Dit voorkomt stress en angst.

Ook gaan we oefenen met het benoemen van de onderdelen van hun verblijf. Ze hebben wel eens de neiging om met de verzorgers mee te lopen als zij eruit gaan. Hiermee kan je vragen of ze bijvoorbeeld op de rots willen blijven. Maar ook kunnen we hen in de toekomst vragen om in het water te gaan. Omdat we daar een visje in hebben gegooid of hen te vragen iets uit het water op te halen.

Vorige week is er door Marjolein een start gemaakt met het oefenen met de stethoscoop. Hierbij moeten ze op hun achterpoten staan en het toelaten dat een dierenarts naar hun hart luistert. En wat zijn de otters slim en leergierig! Na drie sessies krijgt Marjolein hen al zover dat ze al een halve minuut blijven staan met stethoscoop tegen de borst aan – wow!!

PEEN6131 (1)

Sander had bedacht dat hij wel een klein wit plankje kon gebruiken zodat ze daar hun linker of rechter voorpoot (het zijn bij de kleinklauwotters net handjes) op kunnen zetten. En dat zag er vandaag echt heel goed uit !

PEEN6485
Doe ik het zo goed ?

Ook hebben we vandaag geoefend met de transportkooi. Het is de bedoeling dat ze daar met plezier uit zichzelf ingaan, in plaats van dat wij ze er moeten induwen. Door ze te belonen als ze uit zichzelf er in gaan, wordt het een leuk spelletje voor ze en verdwijnt de stress die er normaliter mee verbonden is.

Inmiddels is mijn contract als consultant bij Sea Life afgelopen. De medewerkers doen het erg goed, en hebben mij niet meer nodig. Sien en Saar waren twee boefjes, erg slim, met beide hun eigen karakter. Ze hebben ons vaak wel echt aan het denken gezet, hoe we ea konden aanpakken. Helaas zijn ze ze in 2015 ondanks alle goede zorgen, overleden. Alle mensen bij Sea Life waren daar echt kapot van. Otters blijven bijzondere wezens, met een hoop humor. Sien en Saar zullen nooit vergeten worden. Op deze website vind je meerdere verhalen over hen.