Lees over mijn projecten

Van Ara tot Zebra: elk dier kan iets leren. Soms is trainen noodzakelijk. Denk aan het aanleren van gewenst gedrag. Maar soms is trainen gewoon leuk. Met welk doel je ook traint, de band tussen jou en je huisdier zal enorm versterken. Samen trainen maakt het dierenleven leuker! Als allround dierentrainer ziet Bernice dagelijks hoe intelligent huisdieren, boerderijdieren, dierentuindieren en exoten eigenlijk zijn. Het aanleren van gedrag betekent vaak het verschil tussen een saai en angstig leven of een heerlijk dierenleven vol plezier. In mijn boeken staat uitgebreid beschreven hoe konijnen en cavia's te trainen zijn. Deze methode is toepasbaar op ieder dier.

Wil je meer voorbeelden over mijn werk? Kijk dan eens naar de onderstaande projecten.

Dit is TickTock

TickTock is een kaaiman. Een kaaiman is een krokodilachtige. Er zijn 14 soorten krokodillen en 8 soorten kaaimannen. Je kunt ze van elkaar onderscheiden door naar de bek te kijken. Kaaimannen hebben een brede bek en de bovenkaak valt over de onderkaak. Terwijl krokodillen een v-vormig kaak (puntige bek) hebben. De grotere soorten worden rond de 70 jaar oud, kleine ca. 50 jaar. Een brilkaaiman is een koudbloedig dier en dat betekent dat ze zich moeten opwarmen in de zon om weer energie te krijgen. Overigens eten ze vaak in de nacht en doen ze overdag niet veel meer dan rusten en zonnen.

TickTock is een breedsnuitkaaiman en heeft samen met haar zusje in het huidige verblijf gezeten, maar ze kregen behoorlijk ruzie waardoor ze gewond raakte. Haar zusje is toen herplaatst omdat het niet lukte hen vreedzaam samen te laten leven. Ticktock was naar de mening van Sea Life Scheveningen iets te rustig en bleef op dit moment vrij veel in het water op de bodem liggen. Omdat het nachtdieren zijn is dit niet raar. Maar gezien ze ook wat minder is gaan eten maakte Sea Life zich zorgen om haar, en hebben mij gevraagd of ik wilde proberen haar te trainen.

PEEN6015
Mama kijk; een kaaiman !

Een kaaiman krijgt in gevangenschap meestal maar twee keer per week te eten. Eten is ook minder belangrijk dan voor de meeste zoogdieren. Dus het trainen van een kaaiman – een enorm oerdier – is wel even wat anders. De insteek om te trainen was te kijken of ze weer makkelijker gaat eten als er iemand bij is. Ook moet er bijvoorbeeld iemand af en toe haar verblijf in om te kunnen schoonmaken, de lampen verwisselen etc. Het is dan fijn als de dieren daardoor niet van streek raken.

Om meer te weten over de kaaiman zijn wij naar Eddy Even geweest; een gerenommeerde wildlife deskundige op reptielen gebied. We hebben uitgebreid met hem gesproken over wat we het beste konden doen. Een van de dingen die we gaan veranderen is de temperatuur van het verblijf. Deze werd iets lager gezet, en ook kwam er meer dag en nacht ritme in belichting.

Daarna zijn we met TickTock en de andere dieren bij Sealife gaan trainen. Hoe dat exact in zijn werk ging, staat beschreven in diverse blogposts over dit unieke project.

Uiteindelijk is TickTock weer gaan eten, en is haar gedrag op een boel andere punten verbeterd. Ook haar verblijf kan nu weer worden schoongemaakt.

In het najaar van 2016 ben ik voor het laatst bij Sea Life op bezoek geweest. Tranen (van blijdschap) sprongen in mijn ogen toen ik haar zag. Wat ziet ze er inmiddels goed (gevoed) en vooral ook tevreden uit. Zo mooi. Ik heb heel lang getwijfeld of ik dit project zou aanpakken, of ik het trainen van een kaaiman wel aankon. Na lang twijfelen toch uiteindelijk 'ja' gezegd. Dit is wel een van mijn 'kippenvel' trainprojecten geweest. Ticktock heeft mij zoveel geleerd! Ik ben dankbaar dat ik heb mogen helpen.