Introductie konijn bij hond of kat

Introductie van honden, katten en konijnen

Heb je besloten een huisdier te nemen, dan komt daar veel bij kijken. Je wilt je dier een fijne leefomgeving bieden, met goede voeding, een warme mand, een zacht kleedje of een ruim en schoon hok. Als je al een of meerdere huisdieren hebt, dan komt daar ook een koppeling met goede voorbereiding bij, want het is wel zo fijn als je huisdieren het met elkaar kunnen vinden.

Denk vooraf na over het karakter van je huisdieren. Sommige dieren zijn liever alleen en houden er niet zo van hun terrein of de aandacht te delen. De introductie van een ander dier kan bij beide partijen voor stress zorgen, en elk dier reageert daar op zijn eigen manier op. Laat de introductie dan ook niet op zijn beloop, maar neem de tijd om huisgenoten gecontroleerd aan elkaar te laten wennen.

Breng je verschillende soorten huisdieren samen, dan spelen er extra factoren mee: ze hebben een verschillende taal en andere instincten. Een konijn is bijvoorbeeld een prooidier, terwijl honden en katten roofdieren zijn: ze zijn van nature vijanden. Het zit in de aard van het konijn om te vluchten, terwijl de hond en de kat juist jagen op hun prooi. Toch kunnen ook honden en katten die buiten op konijnen jagen, leren een huiskonijn als medebewoner te accepteren. Er zijn zelfs konijnen die de baas spelen over andere huisdieren.

Socialisatie van jonge dieren
Idealiter doen jonge dieren zoals pups, kittens en lampreien (baby-konijnen) zoveel mogelijk indrukken op. Socialisatie met andere diersoorten hoort hierbij, zodat ze elkaar -ook op latere leeftijd- makkelijker zullen accepteren. Er zijn veel konijnen die een goede band hebben met een ander huisdier, zoals een hond of kat. Dat neemt niet weg dat een konijn dat al aan een hond of kat gewend is, moeite kan hebben met de komst van een nieuw huisdier.

Zo pak je de introductie aan

Lichaamstaal
Wees je ervan bewust dat honden, katten en konijnen een andere (lichaams)taal hebben en elkaar niet helemaal zullen begrijpen. Zorg voor positieve ervaringen, bijvoorbeeld door afleiding met eten, aandacht en spel, en laat de verschillende huisdieren niet alleen samen.

Gecontroleerde omgeving
Zorg voor een veilige omgeving, waarover jij de controle houdt. Hiervoor maak je eventueel gebruik van een bench, ren, een aparte kamer, riem of commando's. Forceer niets, maar voorkom dat de dieren elkaar achterna zitten.

Uitdagen
Voorkom dat hond of kat het konijn gaat uitdagen, om een (angstige) reactie of vluchtgedrag uit te lokken. Belet de hond te blaffen in de buurt in de buurt van de kooi en de kat met zijn poten door de tralies te hengelen.

Geurgewenning
Reukzin is een zeer belangrijk zintuig, geur kan dieren een veilig of juist onveilig gevoel kan geven. Om het konijn te laten wennen aan de geur van 'de ander', kan het helpen een handdoek in zijn buurt te leggen, met de geur van het andere dier. Reageert hij niet gestrest en raakt hij eraan gewend, wrijf dan de handdoek eerst weer over je andere huisdier en daarna over het konijn. Zo wennen ze nog meer aan elkaars geur. Pas echter op dat het konijn niet angstig wordt van de geur van het roofdier in zijn hok.

Raakt juist de hond of kat gestrest, kan het helpen een feromonenspray- of stekker zoals DAP of Feliway te gebruiken. Hierin zitten geurstoffen (feromonen) die je huisdier een veilig en vertrouwd gevoel geven en ongewenst stressgedrag helpen voorkomen. Deze zijn te koop in de wat betere dierenwinkels en vaak ook bij de dierenarts.

Afstand
Zet de dieren niet zomaar bij elkaar, laat ze vanaf een afstand aan elkaar wennen. Pas als alle dieren ontspannen zijn, verklein je de afstand. Zorg voor rust. Wil een van de dieren rennen? Verplaats het naar een andere ruimte.

Combinatie hond-konijn
Is het konijn gewend aan de geur van de hond? Breng ze dan bij elkaar in de buurt. Zorg dat de hond moe is, na een wandeling of training, en houd hem aangelijnd. Speel rustig met de hond en houd in de gaten of het konijn rustig en ontspannen blijft. Bouw de afstand af. Zorg ook dat de hond kalm blijft en beloon beide dieren voor hun rustige gedrag. Gaat het goed aan de riem? Laat de hond los en oefen weer of afstand. Verklein daarna de afstand tot het konijn.

Combinatie kat-konijn
Is het konijn gewend aan de geur van de kat? Breng ze bij elkaar in de buurt, nadat ze allebei hebben gerend of gespeeld en moe zijn. Zet bijvoorbeeld de kooi van het konijn hoog, zodat de kat er niet bij kan, of zet een ren om de kooi heen. Houd snoepjes of een speeltje voor de kat bij de hand, als afleiding nodig is. Is dit geen succes, dan kun je de kat in een bench of ren zetten. Reageren de dieren niet op elkaar? Verklein de afstand, speel met de kat in de buurt van het konijn, of zet de bench dichterbij. Reageren ze wel op elkaar? Vergroot de afstand. Wil je beide dieren samen laten loslopen? Doorloop eerst de vorige stappen. Oefen het liefst met een extra persoon erbij.

Voor elke gewenning geldt: neem de tijd en bouw de relatie langzaam op.

Geen vrienden
Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan het voorkomen dat huisdieren het echt niet met elkaar kunnen vinden. Leg je hierbij neer, controleer de situatie door gebruik van bijvoorbeeld een ren, een aparte kamer enzovoorts. Laat de dieren zeker niet met elkaar alleen. Wellicht leren ze elkaar later met wat meer tijd, te accepteren. Is de situatie onhoudbaar dan kun je, hoe triest dit ook is, soms beter een ander adres zoeken voor een van de dieren.